När vi ändrade våra kostvanor så försvann mycket av bakandet. Jag gillade att baka och Micke åt väldigt gärna. Barnen gillade både att baka och äta. Vi var en riktig "termit"-familj, om något gott hamnade på bordet så var det pyts väck på några sekunder. Till en början vara det lite sorgligt att fikat som baserade på mjöl och socker försvann. Det var ju så enkelt, gott och trevligt att sitta och fika. 
Det finns dock mängder av alternativ och man hittar hur mycket som helst som man söker på nyttiga kakor. Dessa sötsaker och bakverk innehåller ofta lite "nya" ingredienser som kan vara svåra att hitta på Ica, därför blir det en tröskel för att komma igång. Om jag ska vara ärlig så har jag inte riktigt kommit över denna tröskel. Dadlar, nötter och kokosolja är "vanliga" ingredienser för oss men det finns mycket mer som jag inte ens kommer ihåg namnet på.
Så här försöker vi hålla oss till det som är "normala" ingredienser för oss.
Bara för att man bakar av naturliga ingredienser så innebär det inte att man kan frossa hejdlöst. Även om dadlar innehåller många nyttiga saker så är dadlar söta. Sött triggar ett sötsug även om det kommer från dadlar.
Fördelen med nyttokakor är att de är mäktiga. Så pass mäktiga att även termitfamiljen lämnar kvar en och annan kaka till morgondagen.
Här finns några sidor som har mycket fina recept på kakor.
Några favoriter:
Snickers: Recept från Ica.
Nötknäpparens nötblandning:  Recept från Food Pharmacy 
Saffrans Fudge med smak av citron:  Recept från Food Pharmacy


Kladdiga kladdkakan

Detta är kladdkakan som tillfredsställer den mest skeptiska gästen. Gästen som kanske upplevt en nyttig "godsak" som var en lite väl torr och hade en intensiv smak av ingefära och gurkmeja. Denna kaka smakar choklad, är kladdig och enligt oss godare än en traditionell kladdkaka. En traditionell kladdkaka innehåller dessutom mängder av socker.
Receptet på kakan har vi haft länge på en handskriven lapp och vet inte vem som är skaparen av denna fina kaka. Överdraget blev en mousse på cashew och banan. Det finns flera "nyttiga" mousse/kräm baserade på avokado eller kanske chiafrö. Om du redan har en favorit så är det bara att bre över. En bärmousse hade säkert varit supergott .... hallon och choklad är aldrig fel.
Våga experimentera!!!

Kakan
ca. 10 bitar  Springform 24 cm i diameter.
6 ägg som kommer separeras i vita och gula.
180 g mandelmjöl eller mixade hela mandlar i food-processor till mjöl.
3-4 msk kakao
3 dl färska dadlar utan kärnor.
2 dl vatten
en nypa salt

Chokladkräm
2 stora ekologiska bananer (3 lagom stora bananer)
1,5 dl cashewnötter
4-5 msk kakao
1-2 tsk honung
ca. 1 dl vatten (för lagom konsistens)
en nypa salt (gärna flingsalt)

Kakan
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj formen med kokosolja (eller smör), strö med sesamfrö (gärna oskalade). Skorpmjöl funkar även för de som tål gluten.
  3. Separera gulan från vitan på dina ägg.
  4. Vispa vitorna till ett hård skum.
  5. Mixa dadlar och vatten i en food-processor.
  6. Tillsätt mandelmjöl, äggulor, kakao och salt i dadelsmeten.
  7. Häll över smeten i en större bunke och vänd försiktigt ner äggviteskummet.
  8. Grädda i ca. 25 min. Den ska vara lite gungig/dallrig när du tar ut den.
Chokladkräm
  1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer och späd med vatten till en lagom konsistens.
Man kan alltid smaksätta en chokladkräm med sin favoritsmak.
Späd t.ex. med lite kaffe i stället för vatten.
Lite rivet apelsinskal är aldrig fel.
Chili för den "vuxna".

Bred krämen över den kalla kakan, strö över kokosflakes, gojibär eller vad du känner för.
Ställ i kylen en timme eller till nästa dag.
Kakan blir som många kladdkakor goare om den får stå till sig.


Nötrutor med apelsinsmak

Det finns mängder av recept på godis som ska bakas till jul. När det gäller "nyttigt godis" innehåller nästan alla dadlar. När man förstått principen kan kan börja laborera själv.
Dessa egenpåhittade nötrutor med apelsinsmak fick högsta betyget av våra barn. Man blir ju lite stolt men det finns även en liten risk att även våra vuxna barn vill vara lite snälla innan jul ;o). 
Kombon apelsin/choklad är ju favorit och funkar året runt.

ca. 15-20 bitar
15 färska dadlar, se bilden ovan på bra typer. De ska vara stora, mjuka och kladdiga. 
2 msk kokosolja, ekologisk t.ex. Kung Markatta eller Biofood.
3 dl blandade nötter. Vi använde cashew, mandlar och cocos strips (vår favorit). Hasselnötter och valnötter är säkert gott.
Rivet skal av en 1/2 apelsin
1 kryddmått salt
  1. Dela dadlarna och plocka bort kärnan.
  2. Lägg dadlar och kokosolja i en matberedare med kniv. Kör detta till en kladdig deg.
  3. Lägg i nötter, apelsin och salt. Kör degen tills att nötterna är i mindre bitar men fortfarande är bitar.
  4. Klä en form (ca. 10x20 cm) med bakplåtspapper.
  5. Tryck ner den kladdiga degen (allt med dadlar är kladdigt). Vi använder en slickepott i silikon till att trycka ut degen.
  6. Ställ formen i frysen ca. 30-60 min.
Överdrag
50 g mörk choklad. Vi använde en fin ekologisk mörk choklad som vi fått av vänner.
1 msk kokosolja
2 msk pressad apelsin
  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Rör i kokosoljan och apelsinjuicen. Rör om ordentligt.
  3. Ta ut formen från frysen och bred över chokladen. 
  4. Strö över lite rivet apelsinskal och nötter av valfri sort.
Förvara i frys eller kyl och skär i bitar innan servering.


Amalias Dadelbåtar lastade med mandelsmör

Vår äldsta dotter har ett stort intresse för naturlig mat. Det hela tog fart när hon flyttade hemifrån. Man skulle kunna tro att motsatsen skulle inträffa nu när hon äntligen skulle kunna frossa fritt i skräpmat men så blev det inte ....
En dag blev vi bjudna på fika. Vi trodde nog att vi skulle få ett ambitiöst bakverk men så plockade hon fram dessa små gobitar ur frysen. Det hade tagit henne max 5 min att göra dadelbåtarna och de var så goa.

Det är ev. bara ett minus. De är lite svåra att få snygga :D

Dadlar
Mandelsmör (jag tror att det funkar med valfritt nötsmör)
Flingsalt
  1. Dela dadeln och plock ut kärnan. Lägg halvorna på ett fat med skalet nedåt.
  2. Lägg på en klick mandelsmör.
  3. Strö lite flingsalt över den lilla båten som är lastad med mandelsmör.
  4. Ställ in i frysen en stund eller tills att det är dags att fika. 
Tack snälla Amalia för detta tips!!!!