Det finns mängder av recept på godis som ska bakas till jul. När det gäller "nyttigt godis" innehåller nästan alla dadlar. När man förstått principen kan kan börja laborera själv.
Dessa egenpåhittade nötrutor med apelsinsmak fick högsta betyget av våra barn. Man blir ju lite stolt men det finns även en liten risk att även våra vuxna barn vill vara lite snälla innan jul ;o).
Kombon apelsin/choklad är ju favorit och funkar året runt.
ca. 15-20 bitar
15 färska dadlar, se bilden ovan på bra typer. De ska vara stora, mjuka och kladdiga.
2 msk kokosolja, ekologisk t.ex. Kung Markatta eller Biofood.
3 dl blandade nötter. Vi använde cashew, mandlar och cocos strips (vår favorit). Hasselnötter och valnötter är säkert gott.
Rivet skal av en 1/2 apelsin
1 kryddmått salt
- Dela dadlarna och plocka bort kärnan.
- Lägg dadlar och kokosolja i en matberedare med kniv. Kör detta till en kladdig deg.
- Lägg i nötter, apelsin och salt. Kör degen tills att nötterna är i mindre bitar men fortfarande är bitar.
- Klä en form (ca. 10x20 cm) med bakplåtspapper.
- Tryck ner den kladdiga degen (allt med dadlar är kladdigt). Vi använder en slickepott i silikon till att trycka ut degen.
- Ställ formen i frysen ca. 30-60 min.
Överdrag
50 g mörk choklad. Vi använde en fin ekologisk mörk choklad som vi fått av vänner.
1 msk kokosolja
2 msk pressad apelsin
- Smält chokladen över vattenbad.
- Rör i kokosoljan och apelsinjuicen. Rör om ordentligt.
- Ta ut formen från frysen och bred över chokladen.
- Strö över lite rivet apelsinskal och nötter av valfri sort.
Förvara i frys eller kyl och skär i bitar innan servering.