Smak och färg är viktigt för oss. Det är mycket enklare att förändra sin kostvanor om maten smakar gott ... annars hade det nog varit omöjligt. Det finns ingen som vill göra en förändring till det sämre.
Naturligt färgglad mat sätter fart på de flesta smaklökarna och det känns lyxigt att äta vacker mat .... vem vill inte leva lite lyxliv?
Detta är en gryta med mycket smak. Den innehåller ingefära, saffran, spiskummin, koriander och soltorkade tomter. Om man har förberett med färdiga svarta bönder så tar det drygt en halvtimme att laga grytan, så det handlar inte om ett långkok.
Har man inte saffran hemma, tycker att det är för lyxigt eller om man helt enkelt inte gillar saffran ... så hoppar man över saffran.
Det går lika bra med blomkål som broccoli.
Man kan välja andra böntyper efter tillgång och smak.
Soltorkade tomater är smakrikt men de kan förstås ersättas med färska tomater, speciellt under tomatsäsongen.
ca. 4 personer
1 gul lök
2-3 msk färsk ingefära (riven eller hackad i små bitar)
1 påse saffran (0,5 g)
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander (om du inte rör i färsk eller frysta koriander på slutet)
500 g pumpa (t.ex. butternut eller Crown prince som på bilden (fick denna av snälla grannar).
1 burk kokosmjölk (gärna Kung Markattas ekologiska)
2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongspulver eller 1 st buljongtärning
1 broccoli (ca. 400 g)
3-4 dl kokta svarta bönor (koka egna eller köp färdigkokta i pappförpackning - gärna ekologiska)5 st soltorkade tomater
ca. 0,5-1 dl färsk eller fryst persilja
ca. 0,5-1 dl färsk eller fryst koriander (om du inte redan använt torkad och malda koriander)
salt och peppar efter smak
- Skär pumpan i tärningar.
- Hacka och fräs lök, ingefära, saffran och spiskummin (ev. koriander) i olja. Löken ska bli mjuk men absolut inte bränd.
- Rör i pumpan, häll i kokosmjölk, vatten och buljong.
- Koka så att pumpan mjuknar något (tiden beror på sort med Crown prince ca. 10-15 min, tror att det är lika med Butternut).
- Dela broccolin i lagom munsbitar och klipp/skär den soltorkade tomaten i strimlor.
- Rör i broccoli och soltorkade tomter, koka ytterligare drygt 5 min.
- Rör i svarta bönor, persilja och ev. färsk koriander. Rör om och låt allt bli varmt.
- Salta och peppra efter smak.
Denna gryta ska serveras med en stor råsallad. T.ex. blandade gröna blad, med strimlad rödkål och bitar av grapefrukt.