Efter att boken gavs ut kom önskemål om recept. Boken innehåller schematiska recept men inga recept med fina bilder och på specifika rätter. Vi ska här försöka uppfylla dessa önskemål.
Till en början kommer det vara fånigt få recept här. Ni får se det som en start och förhoppningsvis växer mängden av inspirerande recept.
Det är alltid svårt att lägga om kosten och det gäller även till naturlig oprocessad mat. Denna omställning blir för många övermäktigt och man faller tillbaks till de gamla ”enkla” rätterna. För oss var det sjukdom och förebilder där kostomläggning var avgörande för tillfrisknande som gav drivkraft och inspiration. Idag är den naturliga maten det enkla valet för oss. Vi har tagit oss över tröskeln ser det som osannolikt att vi ska trilla tillbaks i de gamla vanorna. Vi äter mat som vi mår bra av och dessutom smakar sagolikt gott. Vad mer kan man önska?
Givetvis hittar vi inspiration hos andra, dock försöker vi undvika recept där råvaror mixas, mosas och olika bakverk som innefattar mjöl oavsett typ. Vi har en stark övertygelse att majoriteten av maten ska brytas ner av mun-mage tarm.
Här finns några länkar till sidor där vi hittar inspiration även om vi till stor del ”hittar på” efter vad som finns här hemma. 

Råsallad

Varje dag ska man fylla halva tallriken med rå sallad. En rik blandning av gröna blad, bär, frukter, nötter och gärna någon från närområdet, din eller grannens trädgård, skogen eller närproducerat. Det är fantastiskt bra om man skvallrar om sin närmiljö till magen. Det stärker immunförsvaret mot just det du omges av.
Gröna blad: spenat, mangold, grönkål, vitkål, groddar, späda rödbetsblad (som iof är röda), plocksallad av olika slag, ruccola, mache (vintersallad) eller några vilda blad t.ex. våtarv eller kirskål. Sommartid är det busenkelt att hitta finna blad både i både affären och trädgård (såvida man odlar). Vintertid när utbudet är lite tunnare får man frossa i kål. Undvik isbergssallad – inte för att den är giftig utan för den ganska fattig på näringsämnen. Om du har isbergssallad hemma ska du förstås äta upp den – man ska ju inte slänga mat och som sagt den är inte farlig.
Färgglatt och Friskt: Bär av alla slag, gärna bär med lite ”vuxen” smak t.ex. aronia och lingon, äpple, päron, granatäpple, sharon- eller kakifrukt, paprika, tomater och rivna morötter.
Energirik topping: Pumpa och solrosfrö, hel eller krossad hampa, torkade kokosbitar, nötter efter tillgång och smak.
Ringa över en kallpressad olja av fin kvalitet och kanske lite äppelcidervinäger eller ät den underbara salladen helt naturell.

🌱 Tänk på miljön och ät helst närodlat (iaf svenskt odlat)
🌱 En halv tallrik råsallad kan kännas som ett arbetspass att tugga i sig. Att det tar tid att äta är bra, så tugga på!
🌱 Våga vara påhittig. Allt är tillåtet att ha i salladen så länge det är naturliga råvaror.


Gratinerad Fänkål & Palsternacka

Fänkål och palsternacka är grönsaker som alltid finns hemma. De finns att köpa i en vanlig livsmedelsaffär och de är ofta svenskodlade. De är dessutom enkla att odla. Vi skördar de sista palsternackorna vid jul och fänkål odlas enkelt hela sommaren. En bit Parmesan är en smaksättare som alltid finns i kylen. Lite Parmesan ger mycket smak.
En återkommande favorit är att gratinera dessa i ugnen med lite parmesan. Om man äter för att ge kroppen bästa förutsättningar för läkning och utesluter mjölk får man helt enkelt hoppa över parmesanen och njuta av fänkål/palsternack blandningen som den är.Till en stor ugnsfast form, ca. 4-6 personer, behövs:

400g palsternacka
400 g fänkål
Olivolja
Flak av Parmesan (vi brukar ”hyvla” med en potatisskalare)
1/2 dl färsk eller fryst persilja (efter smak)
Salt och svartpeppar

🌱 Sätt ugnen på 180 grader. 
🌱 Dela palsternackan på längden i stavar och skiva fänkålen i relativt tunna klyftor. 
🌱 Lägg palsternacka, fänkål och persilja i en ugnsfast form, ringla över olivolja, blanda runt och salta och peppra.
🌱 Avsluta med att strö över flak av Parmesan (en lagom mängd – inte för mycket).
🌱 Gratinera i ugnen i ca. 15-30 min. De är klara när det är lite färg på parmesanen och grönsakerna har mjuknat något. Tiden varierar med storlek på grönsaker och efter smak.
🌱 Tänk på att inte låta grönsakerna blir för mjuka. Det är godast och bäst för magen om det är tuggmotstånd.
🌱 Serveras som tillbehör till kyckling, lax, pannbiffar, grillat … passar till allt. 


Maddes Grötfrukost

Frukost är oftast det svåraste målet att ändra när man gör en stor kostförändring. Jag, Madde, vill ha en enkel frukost som jag mår bra av. Normalt sätt undviker vi alla sädesslag men här gör jag ett undantag. Jag äter havregrynsgröt med extra allt och känner mig nöjd med att veta vad jag ska äta på morgonen. Våra nästan vuxna ungar älskar den när de kommer på besök.
Professor Bengmark säger att havregryn är nyttigt och jag väljer att lyssna på honom. Han säger många andra bra saker. Läs gärna hans bok ”Välj Hälsa”. 


1 dl ekologiska havregryn, ibland använder jag steeloats men aldrig fiberhavregryn då de innehåller vetekli.
2 msk fröblandning av pumpa-, solros och linfrö. Jag blandar denna i förväg så det går enkelt att ösa på mina matskedar. 
1,75 dl vatten
1 kryddmått salt
1,5 dl frysta bär gärna med ”vuxen” smak. Jag har lingon, blåbär och aronia.

🌱 Blanda havregryn, fröblandning, salt och vatten. 
🌱 Koka ett 2-3 minuter tills att gröten tjocknar och nästan är klar.
🌱 Rör i bären så att de hinner tina och bli varma men de får inte koka sönder. 
🌱 Servera med valfri växtbaserad mjölk. Jag använder havremjölk.

Vi använder mycket frysta bär. Dessa försvaras i en sortimentslåda i frysen, det blir som att plocka smågodis … fast godare. Lingon köper vi från en lingonbil som passerar genom Blekinge på hösten. Aronia plockar vi från egna buskar men dessa täcker inte vårt behov så vi är runt i andra trädgårdar och plockar. Aronia är en ganska vanlig häckväxt och flertalet som har dessa vet inte att bären är ätbara. En del rynkar på näsan när de smakar och låter oss gladeligen länsa häcken. Aronia är lite beska men passar mycket bra i sallad och i min gröt. Ju mer man använder aronia ju mer gillar man det.


PumpaPytt

Varje gång man gör en pytt i panna så blir det en ny variant. Smakupplevelsen kan variera från helt okey till himmelskt gott, färgen från nyanser i beige till en färgexplosion.Detta recept är resultatet av att det låg en butterpumpa, några palsternackor och ett par hjortkorvar i kylen. Pytten fick ett underbart utseende och smakade minst lika gott.
Butternutpumpa finns att köpa på en vanlig mataffär och är överkomligt i pris. Viltkorvar kan man ofta beställa via REKO-ring (Facebook grupp som förmedlar varor från gårdsbutiker. Finns i nästan alla städer).
Använd gärna receptet till att skapa din egna pytt. Det finns inga begränsningar på vilka grönsaker som kan användas t.ex. blomkål, broccoli, morötter, gulbetor (var försiktig med rödbetor då de gärna gör pytten helt röd), mangold, sötpotatis osv.
Pytten kan vara tillbehör till fisk, fågel och annat kött. Tänk på att äta kött av hög kvalitet, gärna vilt eller grönbetande men allra minst svenskt kött. Det är dyrt med fint kött men ät då hellre lite mindre kött än billigt industridjurskött.

ca. 4 port  
400 g butternutpumpa
400 g palsternacka
1 gul lök
några grönkålsblad
2 viltkorvar typ tjocka grillkorvar i storleken.
Salt och peppar

🌱 Skär korvarna i slantar, stek och lägg dem till sidan.
🌱 Skär av skalet på buttenutpumpan och skär den i bitar ca, 1,5×1,5 cm.
🌱 Borsta av palsternackorna och skär även dessa i bitar. Om skalet är fint på palsternackorna går det alldeles utmärkt att äta. Skal innehåller dessutom många nyttiga saker.
🌱 Hacka löken.
🌱 Fräs lök, pumpa och palsternacka i en stor stekpanna (gärna gjutjärn). Bitarna ska blir lagom mjuka. Det ska alltid finnas ett tuggmotstånd!
🌱 Blanda i korvslantarna eller om du önskar ha något annat i din pytt.
🌱 Slutligen vänder du ner grönkålen som är klippt i lagom stora bitar.
🌱 Salta och peppra efter smak.

Givetvis ska pytten serveras med en råsallad, se ovan. Gör t.ex. en sallad på spenatblad, svenska äpplen, finstrimlad purjolök och pumpafrön.


Färgglad och Smakrik Pumpagryta

Smak och färg är viktigt för oss. Det är mycket enklare att förändra sin kostvanor om maten smakar gott … annars hade det nog varit omöjligt. Det finns ingen som vill göra en förändring till det sämre. 
Naturligt färgglad mat sätter fart på de flesta smaklökarna och det känns lyxigt att äta vacker mat …. vem vill inte leva lite lyxliv?
Detta är en gryta med mycket smak. Den innehåller ingefära, saffran, spiskummin, koriander och soltorkade tomter. Om man har förberett med färdiga svarta bönder så tar det drygt en halvtimme att laga grytan, så det handlar inte om ett långkok.
Har man inte saffran hemma, tycker att det är för lyxigt eller om man helt enkelt inte gillar saffran … så hoppar man över saffran.
Det går lika bra med blomkål som broccoli.
Man kan välja andra böntyper efter tillgång och smak.
Soltorkade tomater är smakrikt men de kan förstås ersättas med färska tomater, speciellt under tomatsäsongen.

ca. 4 personer

1 gul lök
2-3 msk färsk ingefära (riven eller hackad i små bitar)
1 påse saffran (0,5 g)
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander (om du inte rör i färsk eller frysta koriander på slutet)
500 g pumpa (t.ex. butternut eller Crown prince som på bilden (fick denna av snälla grannar).
1 burk kokosmjölk (gärna Kung Markattas ekologiska)
2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongspulver eller 1 st buljongtärning
1 broccoli (ca. 400 g) 
3-4 dl kokta svarta bönor (koka egna eller köp färdigkokta i pappförpackning – gärna ekologiska)5 st soltorkade tomater 
ca. 0,5-1 dl färsk eller fryst persilja 
ca. 0,5-1 dl färsk eller fryst koriander (om du inte redan använt torkad och malda koriander) 
salt och peppar efter smak

🌱 Skär pumpan i tärningar.
🌱 Hacka och fräs lök, ingefära, saffran och spiskummin (ev. koriander) i olja. Löken ska bli mjuk men absolut inte bränd.
🌱 Rör i pumpan, häll i kokosmjölk, vatten och buljong.
🌱 Koka så att pumpan mjuknar något (tiden beror på sort med Crown prince ca. 10-15 min, tror att det är lika med Butternut).
🌱 Dela broccolin i  lagom munsbitar och klipp/skär den soltorkade tomaten i strimlor.
🌱 Rör i broccoli och soltorkade tomter, koka ytterligare drygt 5 min.
🌱 Rör i svarta bönor, persilja och ev. färsk koriander. Rör om och låt allt bli varmt.
🌱 Salta och peppra efter smak.

Denna gryta ska serveras med en stor råsallad. T.ex. blandade gröna blad, med strimlad rödkål och bitar av grapefrukt.