Mikael Andersson


Välmående bland bergen.

Jag, Mikael, är den som blev efterklok av att min kropp sa ifrån med smärtsam tydlighet. Nu förstår jag att min kropp protesterade mot maten jag åt, under minst 40 år. Munsår, tåsvamp, ländryggsbesvär och lite annat, återkom envist ända till jag ändrade mina kostvanor.

Jag föddes till ingenjör och har jobbat som ingenjör i 30 år. Hör jag om ett problem så rynkar jag pannan och börjar grubbla på samband, förklaringar och lösningar. Att enbart lyssna på någon som beskriver ett problem, finns inte i min repertoar. 

Allra bäst trivs jag i terrängen, lite taggad av att susa fram på två hjul över stubb och sten eller till fots och klättrande på solvarma berg. Mina nyvunna insikter har gjort att även jakten på naturlig mat, ger mig spänning och endorfiner –  starka upplevelser av lyckas och misslyckas.

Nu har jag blivit författare. Det jag lärde mig när jag var sjuk, var inte nya lösningar som jag själv kom på. Det fanns redan tiotusentals människor runtom i världen, som blivit efterkloka genom smärtsamma hälsoresor före mig. Många, mycket värdefulla böcker har skrivits om detta. Ändå kände jag att en väldigt kort, lättläst och kärnfull bok på mitt bildspråk, bör kunna ge många människor som inte läser textböcker på 300 sidor, värdefulla aha-upplevelser. Om Frisk NaturligtVis bidrar till att en enda sjukling kommer på rätt spår och får uppleva naturlig hälsa, så är hela bokprojektet en succé för mig. Så hemsk upplevde jag sjukdomen.

Hälsa är inget man kan ta för givet. Tiotals år med skadlig kost sätter spår. Vissa spår blir kvar medan andra försvinner när man ger kroppen bättre näring. Det man kan göra är att lära av det förflutna och göra sitt bästa för framtiden, för sig själv och sina nära.
Lev väl och njut!

/Mikael

Madeleine Hermann


Foto: Mikael Johansson, Caluva

Jag, Madeleine, har levt med Mikael i över 25 år och vi har tre ganska vuxna döttrar. Jag och Mikael har ett gemensamt intresse för friluftsliv och efter Mickes sjukdom, eller rättar sagt tillfrisknade, delar vi även ett intresse för odling och trädgård. Två av döttrarna och jag delar ett stort intresse för hästar och jag föder upp New Forest ponnys i liten skala. 

Jag är civilingenjör i Maskinteknik och jobbar med min man i vårt företag, EduME – Education and Mechanical Engineering. Mina uppdrag har främst varit att undervisa i mekanik och hållfasthetslära på högskolor.

Sammanfattningsvis så är jag en ganska fyrkantig ingenjör som sliter i rundbalar, asar vatten, gosar med ponnys, bankar ner stolpar och försöker odla på min fritid. Jag, min kropp och själ, njuter varje dag av att äta evolutionär mat (några skulle kalla det stenålderskost) och jag är så glad att jag fick denna insikt och kunskap genom Mickes resa till ett friskt liv.

/Madeleine