En vanlig återkommande tanke är tacksamhet till den förändring som krävdes då Micke vid 47 års ålder drabbades av svåra inflammationer i lederna.

2020 och även framtiden hade inneburit ett liv med betydligt mer restriktioner och oro om Micke en gång i veckan hade tagit en spruta med svagt cellgift för att dämpa immunförsvaret. De autoimmuna sjukdomarna (reaktiv artrit, crohns, eksem, aftösa munsår, diabetes m.fl.) kan upplevas som de dyker upp som gubben i lådan. Man blir drabbad utan anledning.

Kroppen är en extremt välutvecklad och dessutom en tålig maskin om den sköts på ett sätt den är skapt för. Kroppen blir inte sjuk utan en anledning, dock är den mer eller mindre robust pga de anlag vi föds med.    

Mickes väg till kostomläggning var kunskap. Han läste allt (från böcker till forskningsartiklar) om autoimmuna sjukdomar, evolution och näringslära samt lyssnade på andras erfarenheter/kunskaper via poddar.

Ni som känner eller har jobbat med Micke vet att han är eftertänksam, kritisk, söker förklaringar/samband och att hela hans framgång som ingenjör bygger på att han har en extrem förståelse för fysikaliska samband. Med denna personlighet angrep han problemet med kroppen.

Kunskap och systematiskt testande (ingen rak väg) ledde fram till att vi idag i princip bara äter oprocessad mat (Micke uttrycker det: hela cellstrukturer som mun till tarm ska bryta ner).  Inget mosat, malt, mixat eller raffinerat på något industriellt sätt.

När koden knäcktes så tillfrisknade Micke relativt snabbt.

Många söker vägen till kostförändringar genom recept och det har vi förstås full förståelse för. Kombinera recept med kunskap så blir du starkare och får bättre självförtroende i din förändring. Många upplever att det är jobbigt med regler som man i grunden inte förstår. Det blir inte hållbart i längden.

Det är min och Mickes svagheter som gör att vi inte använder så mycket recept.

🥕 Jag har haft en dålig förmåga att planera matlagning utan öppnar kylen (som iof är välfylld med fina råvaror) och så får det bara bli något. Dessutom på oregelbundna tider ….
🥕 Micke kör tyvärr fast i alla recept som det står t.ex. en nypa salt, 2-3 morötter, en bit selleri …. i Mickes värld är det gram och kilo. Morötter kan ju vara olika stora.

Vårt bidrag till kunskapsförmedling är boken ”Frisk NaturligtVis” då Micke ville sammanfatta sina ”kunskaper/lärdomar” och det var väldigt svårt att rekommendera vänner att läsa metrar med litteratur.

Boken finns på http://edume.nu/butik/

När man själv drabbas av en autoimmun sjukdom (även som anhörig) så förstår man hur vanliga dessa är. Även om man tar hjälp av sjukvården så skadar det aldrig att ge kroppen allra bästa förutsättningarna för läkning. 

I slutändan är det dessutom enkelt att förse kroppen med den mat vi är skapta för. Våra förfäder kunde detta då bör väl vi som är så smarta och medvetna ha den förmågan. Samtidigt är bestående kostförändringar en oerhört svår utmaning.

Nu ser vi framemot 2021 som ofrånkomligt kommer innebära mer lärdomar. Gott Nytt År!!

Kram Madde och Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *