I dokumentärserien ”Din Hjärna” som Anders Hansen och SVT har gjort, inleds varje avsnitt med ett par mycket pedagogiska och illustrativt talande minuter, som visar varför våra hjärnor inte alls är väl anpassade för livet vi lever idag. Detsamma gäller våra kroppar. Bilåkning, kontorsarbete och enformigt kroppsarbete är långt ifrån optimalt för oss. Lika lite är industriellt framställd föda vad våra kroppar mår bäst av.

Vi UtVecklar ständigt finurliga kompensationer mot allt det konstiga som vi far illa av. Gåband på gym mot svällande magar och rumpor, steloperationer mot smärtande ryggar, mediciner för evig symptomdämpning, massagemanicker för blodcirkulation, bacillpiller mot döende mage, kosttillskott mot näringsbrist och tusentals andra klurigheter. Sjukvården jobbar idag i huvudsak med att behandla följderna av våra missanpassade hjärnor och kroppar. Fast egentligen är det väl samhället vi byggt, som inte anpassats till våra hjärnliga och kroppsliga behov?

Istället för UtVeckling, har jag tillämpat ÅterVeckling och blivit en frenetisk samlare & jägare & odlare, fast jag jagar inte djur. Känslan ”Jaså, det är detta jag är skapt för!” kommer över mig ibland när jag märker hur jag är rätt varelse på rätt plats. När jag klättrar runt i hasselskogen och roffar åt mig mängder med nötter, bättre än skogens andra djur, känner jag mig ”hemma”. Mina armar, händer och fingrar är liksom skapade för ändamålet. Min hjärna mår toppen av spänning och fokusering. Vildsvinen får hålla tillgodo med det jag inte orkar bry mig om. Jag är kungen i det elementet.

Jag vill dela vidare av alla insikter jag vunnit de senaste åren:

🥕Att receptet på hälsa inte innehåller några pillerburkar alls, varken mediciner eller kosttillskott.
🥕 Att kroniska sjukdomar i väldigt många fall är kroniska för att man fortsätter göra det kroppen protesterat emot.
🥕 Att naturlig kost är nästan riskfritt, oavsett sjukdom.
🥕 Att matfabriker enbart tillgodoser vårt behov av rationell distribution och förvaring, oftast på bekostnad av matens hälsovärde.
🥕 Att jakten på mat oftast ger en väldigt skön blandning av motion och spänning. Som gym och spelbutik i ett paket med gratis inträde och insats. Aldrig förlust men varierande vinst.

Den mest verksamma hälsokur som någonsin funnits och kommer att finnas – att leva och äta som vi kroppsligen och mentalt är anpassade för, kommer aldrig att marknadsföras med ekonomiska muskler. Det kommer aldrig att synas några reklamkampanjer, aldrig skapas evidens genom påkostade studier och aldrig bjudas till flotta symposier för läkare, för att sprida den hälsokurens möjligheter. Sådant sprids av entusiaster som återfunnit den vägen.

Prova ÅterVeckling. Lyssna på din insida. Låtsas vara människa – den människan som lever på det sätt som dina gener anpassats för.

Att förstå urtidsmänniskan är att förstå sig själv!

Lycka till i jakten på välmående…..och Lycka!

//Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *