Alla som har känt effekterna av en kostförändring, och vid sjukdom kanske rent av sluppit ledvärk, magont eller har fått ner sitt blodsocker, är överens om att det var kosten som helhet som gjorde susen. Enskilda livsmedel, som en shot med ingefära, några lingon eller några matskedar gurkmeja åstadkommer inget sådant.

Många personer gillar listor och jämförelsevärden. Det blir konkret. Punkter i Viktväktarna och stegräknaren som ger ett mått på aktivitet. Förenklingar gör den komplexa verkligheten begriplig och möjlig att beskriva. 

Listorna med inflammationsfaktorer, som till och från ifrågasätts, säger att naturlig mat är antiinflammatorisk medan industriellt processad mat är inflammatorisk. I stora drag är detta tydligt och klart. Att åsikter om paprika och aubergine skiljer, har ingen betydelse. Ingen äter paprika eller aubergine som basföda. 

Om listor och kokböcker som är kopplade till antiinflammatorisk kost får folk att ändra sina kostvanor, så är det uteslutande positivt. Att gå över till naturlig mat ger inga biverkningar.

Om effekten blir viktminskning, välmående och i några fall minskad konsumtion av symptomdämpade medicinering, så borde alla jubla. De lindrande medicinerna har oftast kortvariga positiva effekter, men även vetenskapligt bevisade biverkningar. I viss fall kan  symptomdämpande mediciner effektivt få oss att fortsätta i de hjulspår som ledde oss till sjukdomen. 

Gluten och mjöl är ett känsligt ämne. Vi älskar våra mackor, bakverk, och pasta. Vi vill inte vara utan dessa. Det är så snabbt och enkelt. En macka till frukost, en macka innan träningen, några mackor i matlådan och en macka innan läggdags. Den underbara mackan var mitt beroende. Även storätaren Micke glufsade mackor och var en hängiven pasta-ätare. Hans motto var ”mesta möjliga energi per tidsenhet”. Idag är vi 100% säkra på att detta ”mjöl-missbruk” i kombination med anlag och ett par olyckor (Camfilobacter) slog svårt i mjölmagen och ledde till en aggressiv inflammation. 

Micke äter ingen mjölmat idag. Jag äter en macka eller ett bakverk då och då, men jag är nu en kräsen mjölkonsument. Inga Pågens Lingongrova eller Delicatobollar. Det ska vara kvalitet, begränsad kvantitet och bakat med omsorg av fina råvaror som jag anser är mat. Inga matliknande substanser i min mat. Det betyder naturlig icke industriellt processad mat.  

En liten undersökning [1] visade på att prestationen hos tävlingscyklister inte förändrades om de fick glutenfria energibars. Men hallå forskare – vad är det ni forskar om? Vad bevisades? (exemplet togs från artikeln i DN [2])

Lyckligtvis har vi lämnat perioden då bokhyllorna fylldes av receptsamlingar för ”Megastora matmuffins” och ”Pasta på 1000 sätt”, även om det ersatts av tabeller med inflammationsfaktorer och dåligt bevisade detaljer om enskilda livsmedel. 

Budskapet är ändå i sin helhet enkelt och begripligt – ät naturlig mat!!!

/Madde

[1]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970665
[
2]  https://www.dn.se/livsstil/halsa/det-har-vet-vi-om-antiinflammatorisk-kost/?forceScript=1&variantType=large (låst för de som inte är prenumeranter)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *