För över 10 år sedan tränade jag lite mer än medelsvensson. Jag var lite av en endorfinnarkoman. För mig var det långa distanser som gällde; MTB, landsvägscykling, löpning och triathlon plus en del styrketräning som komplement, för man måste ju vårda kroppen.

Min mat var främst kolhydrater i form av pasta och ris. Jag var mer finsmakare än Micke så jag kokte ris med gurkmeja och nejlikor samt åt ganska mycket grönsaker.

En timme efter en måltid blev galet sugen på något sött, gärna en kaka men en macka med marmelad kunde duga. Jag var frustrerad över detta begär – kunde inte kroppen bara vara nöjd.

En bok väckte nyfikenhet. ”Jag vill bara se bra ut naken” av triathleten Jonas Colting. Boken beskrev hur han gått över till mer fett och proteinrik kost och mådde bättre än någonsin och framför allt, han blev snyggare naken. 

Denna kost skulle jag och Micke prova under en månad. Lagad mat till i princip alla måltider och inget socker, mjöl eller mjölk. Dyrt och jobbigt, men jag var nyfiken.

Efter några dagar kände vi en ENORM skillnad. Vi mådde så himla bra. Inga blodsockerfall och därmed inget sötsug. Långa träningspass var inga problem och återhämtningen var en baggis.

Jag var helt fascinerad av en egen liten upptäckt – tänderna var alltid rena. Denna känsla hade jag inte hört någon annan beskriva, däremot visste jag att karies dök upp när människan gick från att vara jägare till odlare. Jag vaknade på morgonen och munnen var helt fräsch. Även om jag fortsatte att borsta tänderna så kändes det inte lika viktigt.

Trots att vi var fascinerade av denna kostförändring så föll vi tillbaks till de gamla invanda matvanorna.

Det var så enkelt att göra en djupdykning i brödburken till frukost, att trycka i sig lite müsli innan träningen och att koka pasta till middag.

Vi kändes starkt vad som var rätt för våra kroppar och hälsan men ändå prioriterade vi enkelhet och snabbhet.

Att äta en ny kost är egentligen inte så svårt men att bryta rutiner och beteende kring kosten är oerhört svårt. Även om man mår bra av den nya smakrika kosten så är detta inte tillräckligt för att bryta vanor och förändra det sociala ätandet.

TÄNK OM …. jag hade fortsatt med stenålderskost till Micke och mig. Det kanske hade inneburit att Micke inte blev sjuk, sluppit all smärta och 1,5 år på kryckor.

… men det går inte att spola tillbaka bandet -VI BLICKAR FRAMÅT och tackar sjukdomen för den lärdom vi fått.

Mitt konkreta tips:

Ändra kosten fullt ut under en bestämd tid, gärna en månad och bryt inte ihop om du endast klarar två veckor.

En total förändring ger en upplevelse som du har med dig, även om du faller tillbaka till gamla vanor. Dina kostvanor kommer att förändras lite efter testet, så nästa gång du känner motivation blir det kanske en långvarig förändring.Förändring tillsammans med andra är alltid enklare.

Lycka till med förändringar och nya upptäckter!!!

/Madeleine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *