Den allra vanligaste frågan vi får är : … men vad äter ni?
Svaret är superenkelt. Vi äter nästan all mat som inte är ”maskintuggad” eller på annat sätt industriellt processad.
Vi har ett matsmältningssystem (mun – tarm) som är anpassat för att bryta ner maten från lagom stora bitar. Om maten är mald, mosade eller industriellt processad gör man den snabbt tillgänglig för kroppen och maten tas upp på ett felaktigt sätt, för tidigt i tarmen.
Min man kommer säkert skriva om detta i ett inlägg. Han är den pålästa … jag är bara frun som gled med på ett grönkålsblad.

  • – vi inte äter socker, men gärna en klick honung eller några dadlar (utan att börja frossa).
  • – vi inte äter mjöl i någon form. Ingen bönpasta, inget majs, ris eller kokosmjöl.
  • – vi är sparsamma med mjölkprodukter.

Vi äter mycket grönsaker. Rotfrukter i ugn, stekta, kokta och råa. Alla typer av kål, bär, nötter och vissa dag blir det svart ris eller quinoa. Så mycket ekologiskt som ekonomin tillåter (vår lilla ekoregel är att det ekologiska får inte kosta mer än 50% mer än det oekologiska).
Kött av bra kvalitet, gärna vilt, och fisk från friska vatten, makrill är en ny favorit. Ägg i alla former, billigt, snabbt och finfin mat.

Då kommer den andra frågan: …. men jösses gör ni detta alla dagar i veckan och måste man det?

Här hemma äter vi alltid oprocessad mat. För det är den mat som vi helt enkelt föredrar. Detta är vardagen för oss nu.

Micke hade nog svarat. ”Om man har problemen med ledinflammationer, som jag hade, så ska man göra detta till 100%. Vill någon nyfiken se hur kostförändringen påverkar dig, så ska du också ändra kosten fullt ut under ett par veckor.”

Min kommentar hade varit. ”Jag har varit för bekväm för att ändra kosten fullt ut. Några gånger i veckan tar jag bara vad som bjuds i olika sammanhang och njuter även av det. Jag har dock haft lyxen att glida med i ett par år och känna den förändring som kosten långsiktigt gett.”

Vi är vanemänniskor och ganska bekväma till naturen. Maten är dessutom en social del av livet. Detta gör stora kostförändringar svåra.
Långt innan Micke fick sin svåra ledinflammation gjorde vi en kostförändring under en månad …. detta berättar jag om i ett annat blogginlägg.

Ha en fin vecka och tugga mer av er mat själva .
/Madde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *